اینستاگرام کجای کسب و کار من قرار دارد؟
اینستاگرام یک اپلیکیشن محبوبی بود که خود را رشد داد و اکنون که این مقاله را نگارش می کنم به یک پایگاه بزرگ برای کسب و کارهای سنتی تبدیل شده است. تاریخچه رشد اینستاگرام را همه ما به یاد داریم… سال ۲۰۱۰ ابتدا برای آیفون و سیستم عامل ios9 عرضه شد و پس از مدتی نسخه اندروید آن هم منتشر گردید. همان اوایل نقل محافل شد و همه ما شروع به نشر عکس های یادگاری شدیم. اما آرام آرام کارایی های دیگر آن را شناختیم و شد یکی از ارکان کسب و کار هر یک از ما و هم نسلهای ما.
الان که در سال ۱۳۹۹ شمسی هستیم تمامی کسب و کارهایی که می شناسم در اینستاگرام پیج کاری دارند. مخاطب هدف را شناسایی می کنند و کالا را به صورت مجازی میفروشند. کسب و کارهای زیادی هم شکل گرفتند که پایه و بنیان آنها روی اینستاگرام بنا شد. با گذر از این مقدمه روی صحبت این مقاله با افرادی است که کسب و کارشان در اینستاگرام شکل گرفت و همچنان در همان نقطه هستند. من وقتی به رویه این کسب و کارها فکر می کنم این سوال در ذهنم شکل میگیرد که چرا همچنان در این نقطه مانده اند؟ آیا از ریسک های این موضوع خبر دارند؟
در این مقاله قصد داریم این دست از کسب و کارها را به یک قدم جلوتر ببریم و از منطقه ریسک دورشان کنیم. اما کدام ریسک؟ از چی صحبت می کنی؟
اول یک ضرب المثل قدیمی که هنوز هم بین کسبه معروف است اشاره می کنم:
همه تخم مرغ هایت را در یک ظرف قرار نده
چرا که اگر به هر دلیلی… اینستاگرام در ایران از دسترس خارج شود تمام کسب و کار شما پایان یافته است. تمام مشتریان شما از دست رفته اند و خیلی از آنها را دیگر پیدا نمی کنید. اما اگر تخم مرغ هایتان را در دو ظرف بچینید اگر یک ظرف آن از بین برود شما هنوز چند تخم مرغ سالم دارید.
نکته دوم اینکه شما باید همیشه به توسعه کسب و کارتان فکر کنید. چرا؟ چون همه مشتریان شما در یک بازار نیستند و شما برای بدست آوردن مشتریان بیشتر باید در بازار های بیشتری شعبه داشته باشید. فروشگاه های فیزیکی را بیاد بیاوردید! این همه برند معروف که در سراسر جهان شعبه دارند. چون دنبال عرضه محصول خود به مشتریان جدید هستند.

اگر شما یک پیج خوب و فعال در اینستاگرام دارید که مشتریان به شما اعتماد کرده اند و از شما خرید می کنند بهتر است به فکر گسترش بازار خود باشید. فراموش نکنید که اگر کسب و کار شما آنلاین است راهکارهای زیادی هم برای فروش آنلاین محصولات دارید که اینستاگرام فقط یک روش است و روش های دیگر خیلی بهتر هم هستند. شما هر روز در اینستاگرام فعالیت می کنید. هشتگ های مناسبی میزنید و از آن هشتگ ها مشتریانی را به سوی خود می کشانید. به این فرایند میگویند بهینه سازی پست ها برای مشتریان یا اصطلاحا سئوی اینستاگرام، اما روش فروش دیگری هم هست که با استفاده از آن شما به سئوی گوگل پا می گذارید و در نتیجه از بازار مشتریانی هم که توسط گوگل دنبال محصول خود میگردند بهره مند می شوید. این راه چیزی نیست جز برپایی فروشگاه اینتنرتی.
فروشگاه اینترنتی همان ظرفی است که باید تخم مرغ های دیگر را در آن بچینید… و چه ظرف بزرگ و غیر قابل مقایسه ایی نسبت به ظرفیت اینستاگرام است. شما هر روز در سایتتان فعالیت می کنید و آرام آرام رتبه میگیرید. پس از مدتی به صفحه اول گوگل می رسید و با تعداد زیادی بازدید کننده در روز مواجه می شوید. در این لحظه متوجه خواهید شد که اینستاگرام فقط یک راهکار بازاریابی است نه یک فروشگاه (البته اینستاگرام قابلیت تبدیل شدن به یک فروشگاه را هم دارد که این امکانات در ایران قابل استفاده نیست). یک فروشگاه اینترنتی پس از ۶ ماه تا یکسال فعالیت به یک پایگاه قابل اتکا تبدیل می شود. در حالت طبیعی ریسک چندانی ندارد و تهدیدی هم شاملش نمیشود. اما در مقابل اینستاگرام هر لحظه ممکن است در ایران از دسترس خارج شود و بالاترین ریسک ممکن را دارد.
در فروشگاه اینترنتی اطلاعات همه مشتریان در سرور متعلق به شما ثبت می شوند و همیشه در دسترس هستند. اما اینستاگرام با شرایط حاکم در ایران مطمئنا این قابلیت را ندارد. طراحی فروشگاه اینترنتی درست است که هزینه دارد اما فرصت هایی که برای شما می سازد قطعا قابل مقایسه با اینستاگرام به ظاهر رایگان، نیست. به این نکته هم باید توجه کنیم که اگر بخواهید در اینستاگرام کسب و کار حرفه ایی هم داشته باشید قطعا باید هزینه های بسیار سنگین تری نسبت به وب سایت انجام دهید. از هزینه های محتوا سازی تا تبلیغات اینفلوئنسرینگ که هزینهای چند برابر یک فروشگاه اینترنتی دارد.
اما... اینستاگرام کجای کسب و کار من قرار دارد...
خیلی ها از صاحب نظران تاکید می کنند که ابتدا کسب و کار را از پیج اینستاگرام شروع کنیم و اگر کسب و کار در اینستاگرام به موفقیت رسید این کسب و کار را به شکل سایت هم گسترش دهیم. اما ما به این روش نقد های زیادی داریم. اولین نقد این است که مگر قبل از شروع مطالعات لازم را روی کسب و کار خود انجام نداده اید و مگر بیزنس پلن طراحی نکرده اید. اگر این دو مورد را انجام نداده اید که شکست در نزدیکی شما است. دوم این که اگر ما فقط روی پیج اینستاگرام فعالیت کنیم و بعد سایت راه اندازی کنیم کسب و کار ما دچار یک باگ می شود. این باگ هم این است که اگر بعد از ۶ ماه متوجه شویم که کسب و کارمان با استقبال روبرو شده است و بعد برویم سراغ سایت ۶ ماه هم باید صرف سئوی سایت بکنیم تا بتوانیم از گوگل هم مشتریانی بدست بیاوریم و به این صورت بجای شش ماه خاک خوردن یک سال را از دست می دهیم و تامین هزینه یک سال بدون هیچ درآمدی کار بسیار سختی است. طی تحقیقاتی که در این سالها روی کسب و کارها داشته ام و نتایج حاصل از آنها بهترین روش شروع یک کسب و کار برداشتن دو هندوانه با هم می باشد. سخت است اما موفقیت کسب و کار با همین روش تضمین می شود. هندوانه ایی به نام سایت و سئوی گوگل و هندوانه ایی به نام اینستاگرام. پس از راه اندازی سایت جذب مخاطب بزرگترین چالش است. یکی از مهمترین ارکان جذب مخاطب هم سئو گوگل می باشد. اما نتایج حاصل از سئوی سایت از ۶ ماه بعد از شروع سئو نمایان می شود. پس ما باید بدانیم که در ۶ ماه اول راه اندازی سایت بازدید کننده قابل اتکایی نداریم و به قول قدیمی ها باید شش ماه خاک کسب و کار را بخوریم.

روشی که ما آن را مفید می دانیم این است که همزمان هم سایت را راه بیندازیم هم پیج اینستاگرام و در طول زمانی که سایت آرام آرام در سئو پیشروی می کند پیج اینستاگرام را رشد دهیم. در صورت انجام درست هر دو کار بعد از ۶ ماه سایت ما ورودی خوبی از گوگل گرفته است و اینستاگرام ما هم رشد خوبی کرده است. به تجربه دیده ام که بعد از حدود شش ماه سیر صعودی بازدید کنندگان سایت و اینستاگرام به صورت تصاعدی افزایش پیدا می کند و شما با شش ماه فعالیت راه یکساله کسانی که با پلان اول کار میکردند را پیموده اید.
باز هم تاکید می کنیم با توجه به محدویت هایی که در استفاده از امکانات فروشگاهی اینستاگرام در ایران وجود دارد بهتر است که اینستاگرام را فقط در حد یک ابزار مهم بازاریابی دیجیتال ببینید و به سایت اینترنتی برای فروش محصول تکیه کنید.
قبل از پایان نکاتی را عرض می کنم.
پیشنهاد فوق نتیجه مشاهدات عینی ما از دو روش ذکر شده بوده است. مشاهدات ما قبل از راه اندازی چند کسب و کار آنلاین و همچنین بررسی آنالیز گوگل در خصوص فعالیت سئو در موتور جستجوی گوگل و نحوه رشد کسب و کار در گوگل بوده است و به این شیوه اطمینان کافی داریم.
نکته دوم این است که در این روش ما تصور کرده ایم که شما حتما روی شغلتان تحقیقات لازم و مشاوره کسب و کار انجام داده اید و با یک بیزنس پلن مطمئن وارد بازار شده اید.
هرگونه نقد و نظری دارید خوشحال می شویم زیر همین نوشته ارسال بفرمایید تا با نقد و همفکری راه های بهتری پیدا کنیم.